Garcinia cambogia – egzotyczny cudowny owoc

Obecnie superfoods cieszą się dużą popularnością. Należy do nich garcinia cambogia, która jest wielkości pomarańczy, ale wyglądem przypomina małą dynię. Czy kiedykolwiek słyszeliście o tym cudownym owocu?

Garcinia Cambogia Vorteile

Garcinia cambogia jest surowcem powszechnie wykorzystywanym w przemyśle. Stosowana jest między innymi jako środek wspomagający odchudzanie – małe superowoce o wielu właściwościach.

Roślina ta uprawiana jest w całej Azji Południowo-Wschodniej oraz w Afryce. Jej owoce są prawdziwym panaceum w walce z kilogramami. Badania wykazały, że kwas hydroksycytrynowego blokuje kluczowe enzymy lipogenezy, nie dopuszczając do powstawania nadmiaru tkanki tłuszczowej.


Czym dokładnie jest garcinia cambogia?

Jest to tropikalny owoc występujący w Indonezji i południowych Indiach. Choć jest znana dopiero od niedawna, to w niektórych regionach od wieków cieszy się uznaniem jako cudowny owoc. Garcinia cambogia to wiecznie zielona roślina o pięknym kształcie dyni, której wpływ na kontrolę wagi jest najczęściej omawianym tematem. To głównie jej łupina jest uważana za najbardziej wartościową – w przeciwieństwie do wielu innych owoców, gdzie pozytywne właściwości znajdują się raczej w miąższu.

6 zalet garcinia cambogia

  1. Kwas hydroksycytrynowy (HCA) zawarty w jej łupinie może blokować enzym, który przekształca cukier w tłuszcz.
  2. Daje uczucie sytości, co pomaga utrzymać głód pod kontrolą.
  3. Może również służyć jako naturalne wsparcie przeciw zatrzymywaniu się wody w organizmie.
  4. Może mieć pozytywny wpływ na metabolizm.
  5. Może pomóc zwiększyć poziom hormonu szczęścia serotoniny w organizmie.
  6. Zawarta w nim witamina C może również mieć korzystny wpływ na układ odpornościowy.

Garcinia cambogia i kwas hydroksycytrynowy

Jednym ze składników jest kwas hydroksycytrynowy (HCA), który był badany pod kątem potencjalnych efektów w dziedzinie kontroli wagi już w latach 60-tych. Koncentruje się on na hamowaniu syntezy tłuszczu z białek i węglowodanów. Często omawiany jest również jego wpływ na metabolizm, dzięki czemu nadmiar węglowodanów jest przekształcany w glikogen, a tym samym nie może być dłużej przechowywany w organizmie w postaci tłuszczu. Kwas hydroksycytrynowy ma również korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i przez to może zmniejszyć łaknienie.

Garcinia cambogia w kuchni

Owoc ten jest szczególnie ceniony w kuchni Azji Południowo-Wschodniej ze względu na swoje właściwości. W Malezji powszechne jest spożywanie zupy z garcinii cambogii przed posiłkami, aby zmniejszyć uczucie głodu przed głównym posiłkiem. Bardzo często suszona garcinia cambogia jest używana jako przyprawa do indyjskiego curry, która nadaje regionalnym potrawom charakterystyczny kwaśny smak. Według tradycyjnej hinduskiej sztuki leczenia ajurweda, kwaśny smak może wspomagać trawienie.

Garcinia cambogia i natural mojo

Czy owoce te rzeczywiście mają pozytywny wpływ na nasz nastrój? Czy stajemy się bardziej aktywni, a umysł nieco spokojniejszy? W natural mojo jesteśmy tak przekonani o właściwościach tego małego cudownego owocu, że wykorzystaliśmy go w naprawdę świetnym produkcie: naszych fit caps. Ponieważ głęboko wierzymy, że nasza dieta ma znaczący wpływ na nasze codzienne życie. A świadoma dieta pomaga poprawia nasze ogólne samopoczucie!

Daj się zainspirować

Powrót do artykułów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *