Największy mit na temat diety roślinnej

Unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego ewoluowało z trendu do świadomej diety roślinnej. Mity na temat diety roślinnej są jednak nieustannie obecne w naszej rzeczywistości, dlatego postanowiliśmy rozprawić się z najpopularniejszym z nich.
Mythos Vegan 2

Diety roślinnej jest w pełnym rozkwicie – od domowych kuchni do mediów społecznościowych, gdzie coraz więcej ludzi dzieli się swoimi doświadczeniami, a kanały wegańskich influencerów cieszą się ogromną popularnością.

Powodzenie diety roślinnej wynika między innymi z jej różnorodności. Oprócz dwóch najpopularniejszych diet, czyli wegańskiej i wegetariańskiej, istnieje również wiele innych rodzajów odżywiania roślinnego. Aż miło patrzeć, jak most w kierunku bycia „bardziej zielonym” staje się coraz stabilniejszy.

Niemniej jednak dieta roślinna ma wiele zalet, niezależnie od tego, czy jest wdrażana w 100%, czy na własnych warunkach. To wystarczający powód, aby obalić najpopularniejsze mity dotyczące wirtualnych wiosennych porządków – zaczynając od strachu przed niedoborem białka.


Coraz więcej osób wybiera dietę roślinną
Od zielonego do kolorowego: świadoma dieta jest zróżnicowana
Weganizm i wegetarianizm to coś więcej niż trendy

Mit: Osoby na diecie roślinnej mają niedobory białka

Mythos Vegan 1

Białko jest niezwykle ważnym składnikiem diety i zgadzamy się z tym, że zaspokajanie zapotrzebowania na białko może stanowić wyzwanie dla wegan. Jednak zamiast od razu zakładać niedobór, lepiej dowiedzieć się, jakie są alternatywne źródła białka – poza mięsem, rybami, nabiałem i jajkami.

Często podkreślanym aspektem jest łączenie posiłków. Nasz organizm znacznie łatwiej wykorzystuje białko zwierzęce, ponieważ jego struktura jest podobna do ludzkiej, dlatego też warto stosować różne kombinacje:

• Soja z ryżem lub ziemniakami

• Fasola z ryżem lub kukurydzą 

W ten sposób zwiększasz wartość biologiczną białka pochodzenia roślinnego. Takie połączenia nie są jednak konieczne, jeśli na co dzień stosujesz urozmaiconą dietę roślinną.

Tygodniowa aktywność fizycznaRekomendowana dzienna ilość białka
Do 5 godzin0,8 g na 1 kg masy ciała
Powyżej 5 godzinOd 1,2 g do 2,0 g na 1 kg masy ciała
Mythos Vegan 3

Dobre roślinne źródła białka to (podane wartości dotyczą 100 g produktu):

Nasiona łubinu: ok. 36 g białka 

Seitan: ok. 30 g białka  

Czerwona soczewica: ok. 27 g białka 

Ciecierzyca: ok. 20 g białka  

Tofu: ok. 15 g białka

Ta lista jest znacznie dłuższa, dlatego możesz bez problemu zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko od śniadania aż do kolacji. Korzystaj z całych ziaren lub produktów z nich wytwarzanych, takich jak chleb żytni, makaron czy płatki owsiane. Jako przekąskę lub dodatek do musli czy owsianki możesz natomiast wybrać migdały, orzechy włoskie albo orzechy nerkowca.

Ciekawostka dla wegetarian:

zastępujące posiłek koktajle natural mojo to wysokiej jakości źródło białka. Na przykład w 100 g fit vanilla znajduje się 50,49 g białka.

Daj się zainspirować

Powrót do artykułów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *