Warzywa, które możesz dodać do smoothie

Earth Hour 1024x6821

Smoothies to samo zdrowie! Szczególnie jeżeli dodacie do nich nie tylko owoce, ale również warzywa. Na naszej infografice znajdziecie kilka przykładów warzyw, które warto dodać do swojego koktajlu oraz ich właściwości zdrowotne.

Oto kilka przepisów na smoothies z warzywami:

Smoothies z pomidorami

  • 20 g imbiru
  • 500 g pomidorów
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, tłoczony na zimno
  • Tabasco (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pokroić imbir na kawałki, posiekać pietruszkę i usunąć z pomidorów szypułkę i nasiona. Włóż wszystko do miksera i zmiksuj.

Smoothies z ogórkiem

  • 1 ogórek
  • 1 banan
  • 20 g imbiru
  • 120 ml wody
  • 1/2 cytryny
  • Kostka lodu

Przygotowanie:
Obrać ogórek i przekroić go na pół. Obrać banana i pokroić na duże kawałki, obrać i zetrzeć imbir. Włóż wszystko do miksera i zmiksuj, aż powstanie kremowa masa. Wyciśnij odrobiną soku z cytryny dla smaku.

Smoothies z burakiem

  • 1 burak
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 50 g mrożonych jagód
  • 25 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 szczypta pieprzu
  • woda

Przygotowanie:
Umyć buraki i pokroić na kawałki razem z pomarańczą i bananem. Włóż wszystkie składniki do miksera i zalej wodą. Zmiksuj i gotowe!

Smoothies z marchewką

  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • 50 ml wody
  • 120 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Przygotowanie:
Pokrój jabłko i marchew na kawałki, włóż je do blendera z pozostałymi składnikami i wszystko dobrze wymieszaj.

Smoothies ze szpinakiem

  • 2 banany
  • 125 g szpinaku
  • 100 ml wody

Przygotowanie:
Obrać i posiekać banany, umyć szpinak i umieścić go w mikserze razem z bananami i wodą. Zmiksuj i gotowe!

Smoothies z cukinią

  • 100g cukinii
  • 100 g ananasa
  • 1 jabłko
  • garść świeżej mięty
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Pokrój cukinię na duże kawałki. W przypadku ananasa należy usunąć szypułkę w środku i posiekać miąższ. Pokroić jabłko na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić je na ćwiartki. Umieścić w mikserze razem z liśćmi mięty, dodać trochę soku z cytryny i 100 ml wody. Wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *